Miből épült az a sok napelem park az országút mellett?

napelem park
napelem park

A múltkor írtam arról, hogy mennyire mérges voltam, mikor egy barátom megkért, győzzem meg a feleségét arról, hogy a napelemek nem csúfítják el a házukat. Ezt itt olvashatjátok el: https://logo92.hu/a-napelem-nem-rontja-el-a-haz-kulsejet/.

Akkor nagyon mérges voltam. Szinte képtelen voltam elhinni, hogy vannak olyan emberek, akik a spórolás, a megtakarítás és a zölddé válás kapujában eldobnának egy ilyen nagy lehetőséget, csupán esztétikai szempontok alapján.

Én designer vagyok, nagyon fontos számomra, hogy a környezetem esztétikusan nézzen ki, de eszembe sem jutna, hogy ilyesmikben keressem a szépséget.

Egyébként nemrégiben utaztam, órát tartottam egy másik iskolánál, amolyan vendégelőadó voltam. Természetesen az óra témája a design volt.

Nagyon sok lelkes hallgatója volt az előadásomnak, mindig nagyon boldog vagyok, mikor igazán érdeklődő fülekre és tekintetekre találok egy-egy előadásom, órám alkalmával.

Jó érzés olyan embereknek átadni a tudásomat, a különböző grafikai programok trükkjeit és a grafika alapjait.

Ahogyan utaztam az ország mondhatni másik felébe, több napelem park mellett is elhaladtunk. Kicsit megmosolyogtatott a helyzet, hiszen a napelem park éppen remek példa arra, amiről már írtam nektek, és amit a napelemek melletti érvként fel is hoztam a barátnőm feleségének: nem muszáj a napelemeket a tetőre tenni, a kertben is ki lehet alakítani nekik egy kis parkot. Persze ezek nem éppen a kerti parkokkal egyenértéküek voltak.

Nagyobb vállalatoknál és cégeknél jellemző főként, hogy az energetikai ellátást nem lehet csupán a tetőre szerelt napelemekkel megoldani, mivel a gyár energiafelhasználása sokkal magasabb, mint a mennyiség, amit a napelemek termelni tudnak akkor, ha a lehető legoptimálisabb mértékben is üzemelnek.

Hiszen amikor napelemet telepítünk valahova, akkor mindig az aktuális fogyasztás mértékét vesszük figyelembe. Az ilyen gyárak teteje pedig sokszor egyszerűen nem elég nagy ahhoz, hogy a teljes áramellátás biztosításához szükséges napelemek elférjenek rajta. A napelemek adott méretben csak adott mennyiségű áramot termelnek, ha ennél többre van szükség, érdemes inkább napelem parkot létrehozni.

A napelem park minden nagy áram igényű vállalkozásnak remek megoldást kínálhat. Akkor is nagyszerű megoldás, ha az egyes épületek egymástól távolabb helyezkednek el a gyár területén belül. Akkor akár a kettő közé is telepíthető a napelem park, ami ellátja akár az egész telephelyet.

A napelem park abban az esetben is remek megoldás, hogyha a ház nem alkalmas arra, hogy napelemet telepítsenek rá, vagy olyan helyre van építve, ahol a napfény nem éri el megfelelően a paneleket. Például egy erdőben.

Hogyha mondjuk több, különböző fogyasztású épületet akarunk napenergia felhasználásával ellátni, akkor is remek megoldás egy napelem park létesítése. A napelem park ugyanis rengeteg áramot képes termelni, amit, ha a raktározást megoldottuk, szét tudunk osztani az egyes épületek között.

A napelemek megtérülnek a kis háztartásokban is, de igazán hasznosnak főként akkor mutatkoznak, hogyha igazán nagy igényű felvevőket kell kiszolgálniuk.

Ha sok áramot használunk, akkor magas a villanyszámlánk, a magas villanyszámla helyettesítésére pedig tökéletesek a napelemek, mivel ezeknek a nagytételes telepítése átlagban sokszor olcsóbb, mint egy-egy panel felszerelése, illetve a bekerülésük is hamarabb térül meg.

Sajnos a meg nem újuló energiaforrások legnagyobb felhasználói nem az egyes, önálló háztartások, hanem az igazán nagy cégek, illetve a gazdaságunkban nagy számban jelen levő kis- és középvállalkozások, mezőgazdasági cégek.

A magas profitot realizáló nagyvállalatok azok, akik elsőként be tudták vezetni a napelemes áramtermelést. Ők azok a cégek, akiknek nem jelentett komoly anyagi terhet az átállás, akik a napelemek bekerülési értékét hamar elő tudták állítani az azelőtti színvonal megtartása mellett.

A korszerűsítés minden vállalat életébennagyon fontos, de amíg a nagyvállalatok költségvetésébe könnyedén beilleszthető egy nagyszabású korszerűsítés, beruházás, addig a kisebb cégeknek komoly megszorításokra vagy költségátcsoportosításokra van szüksége ahhoz, hogy ugyanezt meg tudják tenni.

A kevés hasznot realizáló vállalatoknak egyáltalán nem könnyű a korszerűsítés és az új felszerelések vásárlása. Ezek a cégek gyakran a működésükhöz elégséges tőkét is alig tudják kitermelni.

Éppen ezért az ilyen kisvállalatok talán ebből kifolyólag is, de sokkal érzékenyebbek a jó lehetőségekre. Persze, a nagyvállalatok is mindig alaposan megnézik, hol tudnak spórolni, de mégis a kis- és középvállalkozások azok, akik ebben igazi profik.

A nehezen fenntartható cégek amit csak lehet, pályázatokkal támogatva oldanak meg és ugranak a jó lehetőségekre.

Mivel hazánkban a legtöbb cég kis- és közép vagy mikro vállalkozás, a kormányzat főként őket támogatja a pályázatok kiírásakor. Ők a gazdaság mozgatói és nekik van szükségük a segítségre.

A rengeteg pályázat teszi lehetővé azt, hogy a szemfüles cégek nagyrészének már napelemek biztosítják az áramellátását.

Persze, nem mindig a napelem park építése a cél, hiszen egy kis vállalkozásnak bőven elegendő a tetőre szerelt fotovoltaikus elem működtetése is.

Most például találtam egy pályázatot, ami akár 3000000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt a napelemek telepítéséhez.

Ez egy nagyszerű lehetőség a vállalkozásoknak, és ezt sokan ki is használták. Az utam során rengeteg napelemes mezőgazdasági épületet és céget láttam. Most már az sem ritka, hogy pontosan az ilyen támogatások miatt az olyan szervezetek, mint az iskolák és önkormányzatok is megengedhetik maguknak a napelemeket.

A nonprofit szervezeteknek, iskoláknak és kis cégeknek korábban csak távoli álom lehetett a napelemes áramellátás, de most ezzel a támogatással valóra tudták váltani az elképzeléseiket.

A villanyszámlák lenullázódása pedig mindenkinek megtakarítást jelent.

Az egyértelmű anyagi előnyök mellett a napelem mellett szól a környezetvédelem, a komoly környezetszennyező atomenergiától és meg nem újuló energiaforrásoktól való függetlenedés lehetősége is.

Az, hogy most ilyen nagymértékű támogatás is igényelhető a napelemekre, még több vállalkozásnak kedvet hozott a napelemek telepítéséhez.

A sikeres pályázást természetesen kemény kutatómunkák előzik meg. Nem mindegy ugyanis, hogy a napelemet honnan szerezzük be és kikkel szereltetjük fel. Minden napelem kivitelezést pontos és alapos tervezés előz meg. A kutatómunka mellett el kell végezni a helyszín felmérését is, és ki kell számolni, hogy mégis mennyi napelemre lenne szükség a teljes áramellátás biztosításához. Az a legjobb, hogyha már ezekhez a munkálatokhoz is megbízható szakembereket keresünk fel.

Az internet korában nagyon könnyű meggyőződni arról, hogy akinek a szolgáltatásait igénybe kívánjuk venni, valóban megbízható szakember-e. Ehhez a legjobb, ha mások véleményeit, illetve az egyes referenciákat tanulmányozzuk.

Az ár-érték arányban legmegfelelőbb céget kell felkérni a munkálatok elvégzésére.

Úgy hallottam, hogy ők a legjobbak a cégek napelemmel történő ellátásában: https://napelemprojekt.hu. Valljuk be, hazánkban nem sok olyan cég van, akik napelemek értékesítésével foglalkoznak. A piacon többféle napelem, különböző áron kapható, de állítólag itt kaphatók a legjobbak. A cég felszereltsége, a munkások száma lehetővé teszi, hogy valóban nagy fogyasztókat is kiszolgáljanak. Fel vannak készülve a nagy ügyfelekre, a céges megkeresésekre, így a vállalatok nem csalódhatnak a szolgáltatásaikban.

Jó látni, hogy a megbízható munkaerőre nagy a kereslet és valóban érvényesülni tudnak a piacon.

Örülök neki, hogy a cégek nem akadnak fent olyan apróságokon, hogy esetleg nem mutat jól egy napelem a tetőn, örülök, hogy kihasználják a lehetőségeket és belevágnak a napelem telepítésbe.

A klímaválság előtt nagyon fontosnak tartom, hogy aki csak teheti, napelemre váltson. Remek kezdeményezésnek tartom, hogy ebben pénzzel is támogatják a vállalkozásokat, a vállalkozások pedig ezzel példát mutatnak egymásnak is.

Remélem, sokan kihasználják még a pályázat adta vissza nem térő lehetőséget és beruháznak a napelemekre, amikhez most támogatással juthatnak hozzá.