A napelem nem rontja el a ház külsejét

Nemrég egy nagyon fura kérdéssel kerestek meg. Egy ismerősöm szerette volna korszerűsíteni a háza elektromos rendszerét és örült volna, ha napelemet telepíthet a tetőre, hogy ezzel is egy kicsit takarékosabbá tegye az energiafogyasztást. Csakhogy a felesége akadékoskodni kezdett. Ő ugyanis nem szerette volna, ha a napelemek elcsúfítják az tetőt.

Az ismerősöm végül hozzám fordult tanácsért. Tudta, hogy dizájnnal foglalkozom, ezért mintegy hozzám folyamodott szakvéleményért, hátha én meg tudom győzni az otthoniakat, hogy nem kell a tető szépsége miatt aggódniuk. Mondanom sem kell, dühöngtem…

Hogyan lehetséges az, hogy valakinek lehetősége van egy ekkora lépést megtenni a jövője és a környezet érdekében, és arra gondol, vajon elég szép-e a megoldás… Dühös voltam, de felajánlottam, hogy segítek.

Átnéztem az összes rendelkezésre álló szakirodalmat. Sok érdekes dologra jöttem rá:

  • Vannak helyzetek, mikor olyan kevés napelemmel is megoldható az energiaellátás, hogy az utcáról szinte nem is látszik, hogy mi van a tetőn.
  • Vannak kifejezetten esztétikus napelemek is. Némelyik még csak nem is fekete.
  • Nem is muszáj a tetőre telepíteni a dolgot: a kertben is ki lehet alakítani egy kis parkot neki.

A sok érdekesség után még mérgesebb lettem. Addig keresgéltem, még kiderítettem, hogy létezik egy napelemes támogatás családoknak. Ennek a keretében akár 10 millió forintot is kaphatnak, ráadásul ráérnek 20 év alatt kifizetni a felvett összeget. Elég hozzá 10% önerő… Ennél jobb befektetésre nincs szükség.

Szóval: a napelem egyáltalán nem csúfítja el a tetőt… Arra viszont nagyszerű lehetőséget ad, hogy gondoskodjunk a gyermekeink jövőjéről is. Nem is értem, hogy valaki hogyan gondolhatja, hogy ilyenkor esztétikai szempontokat kell mérlegelnie.