Design a konyhában

pb gázNemrég volt szó a designos konyhabútorról, most ezt a témát szeretném kicsit tovább feszegetni. Van egy családi nyaralónk, és idén úgy döntöttünk, kipofozzuk kicsit a helyet, hiszen nyaranta mindig sokat használjuk, szülőként főleg hétvégén és szabadság idején, de a gyerekek szinte az egész nyári szünetre beköltöznek a kis hegyi vityillóba. Ezért is szeretnénk például kibővíteni a konyhát, kicserélni a konyhabútort, ami most az otthon kiselejtezett, de még működő elemekből épül fel. A háztartási gépekkel, gáztűzhellyel alapvetően nincs probléma, van mosogatógép, ami működik, de a szekrények és a konyhapult már jócskán cserére szorul. Mivel nincsen bevezetve a vezetékes gáz, a tűzhelyet PB gázzal üzemeltetjük. A palack önmagában nem túl szép látvány, és ráadásul elég sok helyet elfoglal, ezért sokat törtem a fejem mostanában azon, hogyan illeszthetném be a konyha harmóniájába. Eszembe jutott az az ötlet is, hogy elrejtem egy szekrénybe a pult alatt, az megoldhatná a problémát, de az eszközök elhelyezése úgy lenne a legoptimálisabb, ha a tűzhely egyik oldalán közvetlen a vizesblokk lenne a mosogató tálcával és a mosogatógéppel, a másikon meg egy ajtó, a kamra bejárata.

Sokat járunk ki a kisházba mérőszalaggal, vízmértékkel felszerelve, a fejünkben különböző tervekkel, próbáljuk kiszámolni és leméregetni, hogy melyik lenne a leghatékonyabb megoldás. Nem gondoltam volna, hogy egy kis felújítás ennyi macerával jár. Azt meg pláne nem, hogy a palackos PB gáz helyét ilyen nehezen fogjuk megtalálni. Lehet, hogy elsőre banális kérdésnek tűnik, de ezt a nem túlzottan nagy tárgyat is nehéz elhelyezni 8 m2-en. Már azon gondolkodtam az utóbbi időben, hogy lehet, inkább be kéne vezetni a gázt, de a férjem azt mondta, akkor inkább cseréljük le a tűzhelyet egy árammal működő fajtára. Ezzel az ötletével viszont én nem rokonszenvezek, az érintőképernyők világa sosem volt az erősségem, és ha még meg is tanulnám kezelni, akkor is ott van egy másik problémás tényező: a nyaralóövezetben, ahol a kis kuckónk van, elég gyakran szokott áramszünet lenni. Gyertyával és fáklyákkal rendesen el van látva a ház, de szomorú lenne, ha az vetne véget a nyaralásnak, hogy nem tudunk mit enni. Így elvetettem a férjem ötletét, csakúgy, mint a sajátomat a vezetékes gázzal kapcsolatban. Így hát továbbra is azon gondolkodom, hova lehetne tenni a palackot. Igaz, hogy a nyári konyhában nagyon jól elférne, de most, hogy leszigeteljük a házat, mindenképpen bent szeretném elhelyezni, a férjemmel ugyanis azt tervezzük, hogy telente is kilátogatunk egy-egy hétvégére, vagy akár egy hétre is. Akkor pedig nem szeretnék a kinti mínuszokban fagyoskodni egy kis pörkölt kedvéért.

Kérdezgettem a gyerekeket is, hogy szerintük mit csináljak, a fiam Dani azt mondta, szereljem fel a falra, a tűzhely fölé, mert ott amúgy sincsen szekrény. Ezt a verziót még nem mértük ki pontosan, de én attól félek, hogy túlságosan ki fog állni a falból. A másik bajom ezzel a megoldással az, hogy azt gondolom, a palackot állítva kéne tárolni. Ha a tűzhely fölé raknánk állítva, akkor a rajta lévő nyitó csavar olyan magasam lenne, hogy nem érném el. Ez a probléma elsősorban engem aggaszt, Dani is, az apja is elérik a 2 métert, így nekik ez a lehetőség eszükbe sem jutott. Azért ha kimegyünk a hétvégén, ki fogom mérni ezt a dolgot.

Nekem az utóbbi napokban csak az jutott eszembe, mi lenne, ha a PB gáz palackjához csatlakozó vezetéket meg lehetne hosszabbítani, mert akkor magát a palackot berakhatnám a kamrába, a gáztűzhely pedig maradhatna a konyhában. Akkor nem rondítana bele a konyha látványába. De én nem értek ezekhez a műszaki dolgokhoz, nem is tudom, lehetséges-e? Majd ha este hazajön a férjem, megkérdezem tőle, ő meg szokta tudni válaszolni az effajta kérdéseimet, vagy ha mégsem, megkérdezem Laci barátunkat, aki gázszerelő.