Zöld logók világa és a Natúrkozmetikumok

Grafikus tanoncként sokszor kapunk olyan feladatokat, hogy elemezzük és véleményezzük egy-egy vállalkozás online grafikáját, logóját, weboldalát, majd készítsünk grafikai tervet egy hasonló tematikájú vállalkozásnak. Mivel engem jó ideje érdekel a környezettudatosság és a természetes kozmetikumok, a kedvenc webshopom, a Humanity Áruház grafikáját elemeztem.

Amikor természetességről, naturalizmusról beszélünk, akkor nekem mindig az erdők és mezők jutnak eszembe, a friss tavaszi szellő, és a virágba borult rétek. Valószínűleg azért is szimpatizálok ezzel a webáruházzal, mert grafikájában ezeket a jegyeket képviseli: a Humanity Áruhát logója három falevél, letisztult stílusú, háttere fehér, az elválasztó elemek sárgák, és szellő fújja a leveleket/ virágokat. A betűstílus talpatlan, elegáns, a betűméret jól olvasható, akár rövidlátóknak is. A weboldal tagolása, címkéi egyértelműek, meg lehet találni, amit keres az ember.

Az oldal elemzése közben nézegettem a termékpalettát, és észrevettem, hogy könyveket is árulnak. Mivel szeretnék szintet lépni és itthon gyártani magamnak összetettebb natúr kozmetikumokat, nagyon megörültem a Narútkozmetikumok, Szépségápolás természetesen című könyvnek, ugyanis pontosan ilyesmire volt szükségem. A leírás alapján 130 receptet tartalmaz a könyv, amely az alapanyagokkal is foglalkozik. Így hát a kencekeverés mellett elméleti alapot is nyújt a natúr kencékről a https://www.humanityaruhaz.hu/termek/naturkozmetikumok.html linken található könyv.

Megrendeltem a könyvet magamnak. és végiglapoztam a főbb témákat: van benne szó arcápolásról, ajakápolásról, fogápolásról, tökjó natúr fogkrém receptet találtam benne. A nappali és éjszakai krémeket különveszi a könyv, teljesen más alapanyagok szükségesek a két napszakban a bőr táplálására. Mivel jön a tavasz, a nappali BB krém recept is jól jön. Ez egy olyan színezett napvédő arckrém, mely megvédi az arc bőrét az tavaszi első napsugaraktól, emellett alapozó hatással is bír.

Vannak a könyvben arcmaszkok, bőrradírok, hidratálók, Q10-es bőrfiatalító receptek is, testápolók, kéz és körömápolók, lábápolók. Ami nagyon fontos a férfiaknak és a nőknek egyaránt, az a dezodor, melyre szintén van természetes alternatíva. Az én bőröm nem szereti a szódabikarbónát, mert irritálja, ugyanakkor a legtöbb általam ismert dezodorban szódabikarbóna van. A könyv viszont ír olyan receptet is, amely kihagyja ezt az alapanyagot, helyette cink-oxidot használ, mely kevésbé irritálja a bőrt.

https://www.humanityaruhaz.hu/termek/naturkozmetikumok.html

Nagy kedvencem a shea vaj, ami mindenre IS jó, ugyanakkor szeretném feltuningolni egyéb tápláló olajokkal is. Erre is nyújt választ a Natúrkozmetikumok könyv (https://www.humanityaruhaz.hu/termek/naturkozmetikumok.html). A fejbőröm is elég problémás, nagyon gyorsan zsírosodik, ezért nem mindegy, mekkora vegyszertartalmú sampont kenek rá. Szerencsére sampon receptek is vannak a könyvben, nem túl bonyolult elkészíteni őket. Inkább az okozza a nehézséget, hogy egy szépen folyó sampon, amit megszoktunk a bolti flakonokban, borzasztó sok alapanyagot igényel, előállítása komoly szakmai tapasztalatot követel, így a samponnal később próbálkozom. Megmaradok a jól bevált szilárd samponszappannál, ami picit habzik és gyönyörűen kitisztítja a hajat, akár 3-4 napig is szép marad tőle a fejbőröm.

Nem gondoltam volna, hogy lesznek szőrtelenítő receptek, de azokat is elő lehet állítani natúr módon, különféle cukrok segítségével. Még sosem próbáltam ki természetes gyantát, de most itt az ideje!

A könyv olvasása közben nagyon megörültem, hogy nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is gondoltak, mert nekik való receptek is kerültek a könyvbe, például a borotválkozó gél, borotvahab vagy a természetes after shave. A párom nagyon örülni fog, ha meglátja, hogy neki is készíteni tudok természetes kozmetikumokat!

Miután részletesen elolvastam a Natúrkozmetikumok könyvet, írtam magamnak egy hosszú bevásárlólistát, hogy miket kell beszereznem a kedvenc receptjeimhez. Szerencsére a lábamat sem kellett kitennem a házból, a Humanity Áruház webshopjában mindent be tudtam szerezni.

Nagyon örülök, hogy ezt a weboldalt választottam grafika házi feladatom gyanánt, így részletesebben tudtam tanulmányozni az oldalt, és ráleltem erre a fantasztikus könyvre. Erősen ajánlom kezdő vagy haladó kozmetikumkészítőknek is!