Új multi klíma és új barátság a fodrász- és manikűrszalonban

Engedd meg, hogy elmeséljem a jelenlegi szakmám történetét, hátha ad egy kis motivációt ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat. Az, hogy bele mertem vágni, már csak azért is nagyon hasznos volt, mert az események során rengeteg új barátot és tapasztalatot szereztem. Így találkoztam például új legjobb barátnőmmel, Biankával, valamint sok új technikai vívmányt ismertem meg, többek között a multi klíma berendezést is.

Nagyon közel áll hozzám a képzőművészet, szeretek festeni, rajzolni, díszíteni és saját készítésű tárgyakat fabrikálni. Ezen kívül érdekel a divat, szeretem a színes ruhákat, kiegészítőket, körömdekorációt, ékszereket. Mindennek az űzése azonban csak hobbiként maradt az életemben.

Eddig egy multicégnél dolgoztam helpdeskesként, de már amikor elkezdtem, tudtam, hogy ez számomra csak egy ideiglenes kereseti lehetőség, mert ez a stresszes világ nagyon távol áll a személyiségemtől. Nem mertem viszont belevágni egy művészeti vagy hasonló szak tanulásába, mert mindenki úgy tartja, hogy ezek a szakmák nem biztosítanak megfelelő megélhetést. Viszont amikor már éreztem, hogy annyira kimerült vagyok, mert teljesen leszívta minden energiámat a mindennapos telefonálgatás és az ügyfelek óhajainak lesése, erőt vettem magamon és megtettem egy lépést, amire már régóta áhítozom, de még nem volt hozzá bátorságom: jelentkeztem egy műkörmös tanfolyamra.

A teljes munkaidős állásom mellett elég nehéz volt úgy beosztani az időmet, hogy el tudjak járni a kurzusra, de ebben sokat segített, hogy az órákat esténként és szombatonként tartották. Így minden hétköznap kedden és szerdán, valamint szombaton a hobbimnak hódolhattam és elmerülhettem a körömlakkokkal való bíbelődésben. Természetesen nem volt olyan egyszerű a tanfolyam, mint amilyennek először gondoltam, de nagyon hasznosnak és érdekesnek véltem. A kurzus ugyanis anatómiai fogalmakkal, a bőr és a köröm biológiai felépítésének, kémiai elemek neveinek és reakcióinak elsajátításával kezdődött. Mindennek a tudásnak birtokában lenni a műkörmözés egyik alapfeltétele. A másik nyilvánvalóan a művészi véna és a jó kézügyesség.

A tanfolyam vége felé közeledve vettem egy nagy levegőt és beadtam a felmondásom a céghez. Éreztem, hogy fontos döntést hoztam meg. Semmi nem garantálja, hogy műkörmösként ki tudok építeni egy megfelelő nagyságú ügyfélkört, akik időről időre visszajárnak a szalonomba, így biztos megélhetést nyújtva nekem. Viszont semmiképp nem akartam már a multinál maradni, úgyhogy elhatároztam, hogy minden energiámat az új vállalkozásomba fogom fektetni. Ki is váltottam az egyéni vállalkozói engedélyt és nekiálltam keresni egy műtermet, ami szalonként funkcionálhat.

Végül egy panelház földszintjén lévő kis szépségszalonról kaptam a hírt, hogy az ottani körmös elköltözik és kiadja a termét. A szomszédban egy fodrász dolgozik, Bianka, aki szintén kezdő egyéni vállalkozó. A termet még alig használták, nyár végén települt ide az előző körmös, és most, októberben már ki is költözött, mert talált egy másik szalont, ami számára kedvezőbb helyen van. Nagyon szép, berendezett kis szobáról volt szó, az asztalt és a lámpát is otthagyta nekem a lány. Az egyetlen szépséghibája az volt a szobának, hogy nem volt bevezetve a fűtés.

multi klíma

Mivel október vége lévén már közeledett a hideg szezon, kénytelenek voltunk találni valami gyors és gazdaságos megoldást a fűtésre. Amíg nem lesz megfelelő hőmérséklet, nem valószínű, hogy sok ügyfél betenné ide a lábát. Biankának már volt egy-két kuncsaftja, akik szívesen járnak hozzá hónapról hónapra, én azonban még kevésbé szerepelek a köztudatban mint körmös. A szalon egyelőre nem vészesen hideg, hiszen még kint is kellemes idő uralkodik, pár hét múlva azonban várható lehűlés.

Biankával közösen akartunk kitalálni valami kedvező fűtési megoldást. Leültünk, hogy megbeszéljük, milyen opciók közül választhatunk. Végül mindketten egyetértettünk abban, hogy szuper lenne beszerezni egy hűtésre és fűtésre is használható multi klímát. Bianka elővette a laptopját és a keresőben utánanéztünk, hogy miféle webshopok árulnak multi klímát.

Az elsők között találkoztunk az Rcool nevű céggel, ahol nagyon részletes leíráson keresztül tudtunk informálódni a készülékek minden egyes funkciójáról, használatáról, előnyeiről. Egyik honlapon sem találtunk ilyen érthető és részletes leírást, úgyhogy érthető, hogy ezt a webshopot szemeltük ki magunknak. Az egész honlap nagyon átláthatóan van kialakítva, szép a design-ja és a klímák kategóriákba sorolva tekinthetőek meg.

Kikötöttünk az Rcool dual split klímáknál, amik közül végül egy olyan szett mellett döntöttünk, amely tartalmaz egy Display 9 beltéri, egy Display 18 szintén beltéri, valamint egy Display Multi 2 kültéri készüléket. Átnézegettük a szett részletes leírását, majd egyből meg is rendeltük azt. Az ár magába foglalja a készülékek, a végfelhasználói tanúsítvány, a kiszállítás és a telepítés költségét is, így nem kell azzal fáradnunk, hogy elmenjünk érte és még külön szakembert is hívjunk, aki beüzemeli.

A következő hétre egyeztettük a futárral a kiszállítás időpontját, amikor mindketten ott voltunk a szalonban és figyelemmel kísértük az eseményeket. Mivel a szett kettő darab beltéri klímát tartalmaz, előbb eldöntöttük, melyik készülék melyikünk szobájába kerüljön. A nagyobb készülék teljesítménye 5,1 kW, ami nagyobb méretű helyiségek fűtésére és hűtésére ajánlott. Így azt a darabot Bianka kapta, mivel a fodrászszalon kicsivel nagyobb, mint az enyém, plusz hozzájött az a szempont is, hogy az ő kuncsaftjai hajmosás után hajlamosabbak a fázásra. Az én szobámba tehát a kisebb, 2,5 kW-os teljesítményű klíma került.

Teljesen odáig voltunk a készülékektől, persze azonnal kipróbáltuk őket. A honlapon olvasott funkciók mind nagyon érdekesnek és hasznosnak bizonyultak, így addig nem nyugodtunk, amíg mindet fel nem fedeztük saját magunk is. Rögtön bekapcsoláskor beindult az öndiagnosztika funkció, ami annyit jelent, hogy a gép ellenőrzi, hogy minden megfelelően működik-e. Hogyha valami gond lépne fel a működésében, a LED-kijelzőn megjelenik egy hibaüzenet, így egyből megtudjuk, min kell javítani.

Igazán korszerű funkcióról gondoskodik a multi klímában található beépített Wi-Fi modul, aminek segítségével okostelefonnal is irányítható a készülék, csak csatlakozni kell rá, és már vezérelhető is távolról. Bianka osztott meg nekem mobilnetet, hogy kipróbálhassuk és valóban nagyon könnyedén működött. Hasonló rendeltetése van a szetthez mellékelt távirányítónak, amit magunknál hordva a hőérzékelő segítségével a klíma érzi, hogy milyen hőmérséklet van ott, ahol épp tartózkodunk, és ennek megfelelően állítja be a hűtési vagy fűtési hőmérsékletet.

A távirányítóval a légterelő lamellák iránya is beállítható függőlegesen és vízszintesen, hogy a helyiségben mindenhol egyenletes legyen a hőmérséklet. A multi klíma szűri a levegőt és csökkenti a páratartalmat, ami segíti, hogy a szalon penészmentes maradjon. A porszűrőket könnyedén lehet tisztítani, a gép figyelmeztet is 360 üzemóra után, hogy tisztítsuk ki a szűrőket. Található még benne egy úgynevezett ezüst ion szűrő, ami kiszűri a levegőből a baktériumokat, vírusokat és gombákat. Ez főleg az én szakmámban nagyon előnyös, ugyanis így kisebb az esélye a körmök fertőződésének. Az ionizátor semlegesíti a levegőben lévő szennyező részecskéket.

Nemsoká kedvezett is nekem a szerencse, mivel a vendégeim egyre csak gyűltek. A hideg idő beköszöntével egyre többet vettük igénybe a klímát. Bianka és az én számomra is megkönnyebbülés volt, hogy egy ilyen modern, könnyen használható és megbízható készüléket sikerült találnunk.