Úgyis az lesz, aminek lennie kell

Ti találkoztatok már olyan esettel, amikor valakire azt mondják, hogy nem lesz képes erre, arra, nem lesz belőle ez vagy az? Mikor a szülők vagy a tanárok képesek ilyesfajta bíztató szavakkal ellátni pályaválasztásunk során, az ember sokszor el is hiszi. Azonban akadnak olyan emberek, akik valamilyen úton mégis megcsinálják, és elérik, amit szerettek volna, azzá váltak, amik akartak lenni. Ők szokták ezt mondani: „Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam.”

Egy régi barátommal találkoztam nemrég, akit a középiskola alatt ismertem meg. Nagyjából azóta nem is találkoztunk. Annyit érdemes róla tudni, hogy mindig is imádta a tervezést, a designok kialakítását. Órákon is sokat rajzolgatott, logókat tervezgetett és egyebek. A tanárok mindig ki voltak rá akadva, és azt mondogatták, hogy ebből nem fog megélni. Most ebből él. Hiába, a tanárok sem jósok.

Azon felül, hogy logókat tervez cégeknek, motorokra és bukósisakokra is tervez mintákat, illetve el is készíti. Mostanában egyre több ilyen megrendelést is kap. Van most egy bukósisak akció, sokan vásárolnak sisakot, és egyesek fel is akarják ezt dobni egy klassz mintával, vagy egyedi színezéssel.

Nekem is volt anno bukósisakom, de mindig tartottam attól, hogy akciósan vegyem. Nem azért, mert imádtam pénzt költeni, hanem mert féltem a minőségétől. Egyszer a mamámtól kaptam egyet, és ő mindent a lehető legolcsóbban akart megvenni. Hát az első esésemnél darabokra is tört. Szerencsére nem volt nagy esés, bár azért így is eléggé ütött, nagy bajom nem származott. Elhatároztam, hogy többet soha nem veszek semmilyen sisakot vagy felszerelést, ami olcsóbb. Aztán utána néztem, hogy hogyan tudnám megállapítani egy sisakról, hogy jó vagy sem. Tesztelni nem tudom, mert ha egy sisak megfelelő is, egy esést követően le kell cserélni. A fejünket megvédi, azonban (ha kívül nem is látszik) olyan sérüléseket szenved belül, amivel már később nem lenne képes megóvni bennünket. Ha pedig alapvetően nem képes rá, akkor az első esésnél a fejünk is a sisakhoz hasonlóan csúnya sérüléseket szenvedhet. Ezt nem szabad megvárni. De találtam megoldást. Létezik egy egységes európai teszt, ami teszteli a sisakokat. Amelyik sisak ezen a teszten átmegy, kap egy kódot jelölésképp. Amelyik sisakon ez nincs rajta, azt jobb elkerülni. De amin rajta van, azt nyugodtan lehet használni. Még ha akciós is. Sőt, akkor pláne jó! Nekem is javasolt az ismerősöm ilyen bukósisak akciókat, érdemes lesz utánanéznem. Aztán ha fel szeretném dobni, vihetem hozzá.