Szükséghelyzetből érdekes tanulmány

Mindig minden helyzetből lehet tanulni valamit – szokta mondani anyukám. Néha már túlzottan is közhelyesnek érzem, hiszen lassan huszonöt éve ezt hallgatom, de az az igazság, hogy egyet kell értenem vele. Talán azért is lehet igaza, mert a nevelésének köszönhetően én is ezzel a hozzáállással nőttem fel, ez nekem is a természetes. Ha pedig kreatív szakmát tanult az ember, és abban is dolgozik, akkor meg aztán tényleg minden apróság inspirálóan hat. Akár még az is, ha éppen a raktártechnika világában kell jobban elmerülni. Talán már egy kicsit sejtheted is, hogy mi történt velem legutóbb.

Csak egy átlagos napnak ígérkezett, amikor összefolyik az alkalmazotti meló a sok fusi design munkával, és próbálom megállni a  helyemet a munkahelyemen, meg persze az egyéni projectekben. Mindig furcsa igényekkel szembesülök, most nem is mennék bele a szakmai részébe, mert aki ebben nem jártas, úgy sem érti, aki pedig jártas benne, annak bőven elég a saját eseteit túlélni. Mivel komolyabb kiadásokra készültem, így egyfajta szükségállapot lépett érvénybe, jobbnak láttam még a legmacerásabb melókat is elvállalni.

No tehát, hogy a lényegnél maradjunk, úgy néz ki, kifogtam eddigi pályafutásom legfurcsább ügyfelét. Ugyanis arra kért, hogy tervezzek neki matricaborítást egy raktárpolcra. Igen, jól értelmezed, egy olyan fém raktárpolcra, amit akár a nagyobb áruházak raktárába belesve is láthatsz. Eléggé abszurd, nem? Az megint más, hogy a történet végére meggondolta magát, és rájött, hogy mégsem akar mintás polcokat. Ezzel megkímélt volna sok munkától, de legalább ebből is tanultam. Meg legalább így is kifizetett.

A tervezés megkezdésekor rákérdeztem, hogy hol tett szert a raktárpolcra, ugyanis nem árt, ha van némi háttérismeretem a termékkel kapcsolatban. Illetve az sem hátrány, ha tudok hova fordulni egyéni információkért, esetleg tanácsért. Amúgy régebben már terveztem beújítani a stúdiómba egy polcrendszert, de pihenőre küldtem az ötletet, inkább a sok munkára koncentráltam. Ezt az új projectet viszont egy jelnek gondoltam, így nem is bántam, hogy most egy ilyen munkába ugrottam fejest. Ügyfelem készségesen elmondta, hogy ő a RackingLog által jutott hozzá polcaihoz, és vidáman hangoztatta, hogy a raktártechnika terén náluk jobbat nem is lehetne választani.

Ennyi információ nekem elég is volt a kezdetekhez, a továbbiakról pedig ráértem később érdeklődni. Kicsit azért fogtam a fejemet, nem tudtam elképzelni, mégis mi üthetett belém, de elkezdett érdekelni a raktárpolcok és a raktártechnika világa.

Miután hazaértem munkából, és nekiültem jobban beleásni magam a témába, azon kaptam magam, hogy nagyon durván belemerültem. Kicsit el is kanyarodtam a munka fő elemétől, ami a tervezéshez lett volna szükséges. A RackingLog oldalán végül már nem csak azért böngésztem, hogy fejben, később pedig a szerkesztőprogramban is könnyebben le tudjam képezni az alapot. Fontosnak éreztem megismerni a raktárpolcok felépítését, funkcióját is. Röviden, tömören mindent tudni szerettem volna a raktártechnikáról, és jó kiindulási alapnak tűnt a RackingLog oldala.

A legfontosabb tényezők közé sorolnám azt, hogy a RackingLog által forgalmazott polcok rozsdamentesek, és teherbírásban sem utolsók. Kialakításuk megfelel a nemzetközi szabványoknak, ezt TÜV és ISO tanúsítványok is igazolják. A polcrendszerek egymással kompatibilisek, és alkalmasak arra is, hogy járószintes szerkezeteket alakítsunk ki belőlük. Ezt megtudva kicsit azért megijedtem, hogy legközelebb már egy komplikáltabb kéréssel fordulhatna felém polcos ügyfelem…

raktártechnika
raktártechnika

A polcok teherbírása amúgy azért is figyelemre méltó, mert ezt viszonylag minimális anyagfelhasználással érték el. Ebben persze benne van több év tapasztalat, műszaki tesztelés és ellenőrzés. Ha jobban belegondolunk, ez is összefüggésbe hozható a saját szakmámmal, hiszen én is rengeteg kísérletezgetés után jutottam el oda, ahol most tartok. A több évnyi rutinnal pedig gyorsabban tudok dolgozni. Ugyanez elmondható a RackingLog technikájára is, hiszen tapasztalatuknak köszönhetően stabilabb kialakítású és jobb teherbírású polcokat tudnak legyártani, ráadásul az összeszerelés is gyorsabb.

El is kezdtem gondolkodni azon, hogy a stúdiómba milyen elképzelés szerint lehetne beépíteni a polcokat, de gondolataimat gyorsan át is tereltem a munkára. Utánajártam a méreteknek, majd ez alapján el tudtam kezdeni a tervezést, eddigre pedig már egész sok infóm volt a raktártechnikával kapcsolatban. Pedig csak egy tervezős melónak indult a történet.

Hosszú időbe telt, mire elkészült a teljes design, idő közben még a saját polcaim is beszerelésre kerültek. Ezután picit csalódásként ért, amikor ügyfelem végül nem tartott igényt a munkámra, mert meggondolta magát, de értékelve a fáradalmaimat kifizetett. Maga a munka tetszett neki, csak rájött, hogy hirtelen felindulásból találta ki ezt a matricaborítás dolgot. Próbáltam pozitívan látni a dolgot, mert legalább már nem vagyok elveszett gyerek, ha raktártechnikáról van szó.