Rajzolásból megélni, a 21. században egyáltalán nem lehetetlen

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem rajzolni, és ebből adódóan nem volt kérdés, hogy felnőttkoromban valamilyen kreatív pályát választok magamnak, amiből jószerével meg is tudok élni. Legszívesebben festőnek álltam volna, de anyám mindig azzal riogatott, hogy a festők (na persze nem szobafestők) éheznek, és ha annak állok, akkor nagyon nehéz sorsot választok magamnak, így jól gondoljam meg. Még ha mindenképp ezzel is szeretnék foglalkozni, akkor is válasszak mellé valamilyen normális, megélhetés szempontból sokkal kifizetődőbb szakmát, és amellett csináljam a festés, valami féle kiegészítésként. Ő persze mindig is támogatott a céljaimban, de azért jó szülőként szem előtt tartotta, hogy olyan dolgokat válasszak, és olyan döntéseket hozzak az életemben, amiknek hatására előrébb tudok lépni, és esélyesen nem fogok szenvedni, vagy nélkülözni semmit.

 

Nagyon sokat köszönhetek ennek a hozzáállásának, mert ennek köszönhetően lettem grafikus, designer, ami ma egy nagyon dinamikusan fejlődő szakma, és óriási rá a kereslet. Az ügyfeleim szerint nagyon nehéz megfizethető árú, ám de profi grafikust találni, aki nem csak óriás kampányokat vállal, hanem a kisebb feladatokat is szívesen elvégzi, és mivel én ilyen vagyok, úgy néz ki, beletaláltam egy jó nagy piaci résbe.

 

Szerencsémre, ma már a rajzolással annyi pénzt keresek, amiből olyan szépen meg tudok élni, hogy a korosztályomat a célok elérésében messze felülmúltam. Már van saját lakásom, persze hiteles, de akkor is az enyém, magamnak fizetem, és a munka mellett van szabadidőm is, amit kikapcsolódással és programozással tölthetek. Ha pedig otthon pihenek inkább és a neten szörfözgetek, akkor is lelkiismeret furdalás nélkül tehetem. Tegnap például rátaláltam egy olyan oldalra, ahol egy fél napot el tudok tölteni: ingyenesporgetesek.hu És a legjobb, hogy teljesen lelkiismeret furdalás nélkül tehetem. Van időm a barátaimra, a családomra, mindenkire, akit szeretek, és segíteni is tudok nekik, ha szükséges.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy már ilyen fiatalon, ennyire sínen van az életem. Persze, ebben vastagon az én döntéseim hatása is benne van, de a körülmények is, vagy a csillagok állása, vagy ki tudja (ki miben hisz) segítségével, tényleg, nagyon hamar el tudtam érni a céljaimat, és ha így haladok tovább az utamon, végül egy nagyon boldog, kiegyensúlyozott, minőségi életet élhetek.

 

Szóval, van értelme annak, ha az ember ragaszkodik az álmaihoz, mert mindennek van olyan megoldása, ami még a legextrémebb esetekben is kivitelezhető és élhető. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy bátran kergesse az álmait, de maradjon reális, járjon a földön, gondolja át rendesen, és hozza ki magából a legjobbat, amit csak lehet.