Közös alkotás a gyerekkel mindig jó móka

Napokban az Iparművészeti Múzeum gyerek napján jártunk a lányommal. Nagyon érdekes szerszámokat, eszközöket ismerhettünk meg bemutatva, hogy hogyan is működtek anno a ruhaszövéshez használt szövőszékek, csipkeverők vagy éppen a suszter kaptafái.

Mindig jó újat tanulni.

Már gyerekkorom óra vonzódom a képzőművészethez, ilyen tematikájú középiskolát végeztem, de valahogy az élet mégis más merre vitt, és nem ez lett a fő foglalkozásom. Ám az érdeklődésem és a művészet iránti szeretetem mindvégig megmaradt. Ezt a művészet iránti rajongást és a kreativitást szeretném a lányomnak is megmutatni, és nem titkolt szándékom persze ha ő is nyitott rá, akár még képzőművész is válhat belőle.

Ezért járunk foglalkozásokra, hogy a különböző technikákkal már gyerekkorában megismerkedjen és megszeresse azt. Egyelőre még ezekkel a tematikus napokkal és a játékaival tudom őt a művészi útra terelni.

Ahogy látom a mai napig nincs ellene kifogása, ha ilyen alkalmakor egyedi, saját maga által készített karkötőt, gyűrűt hordhat, amit a barátnői megcsodálnak és irigykednek rá, hogy ilyen szép holmikat tud készíteni a saját két kezével.

Ezen felbuzdulva, hogy a lányom szeret ilyen közös, csoportos foglalkozáson részt venni, ahol az alkotás szele éri, otthonra is vásárolni fogok pár kreatív játékot.

Kreatív Játékok piaca kifogyhatatlan, csak meg kell találni, hogy a gyermekünkhöz melyik illik a legjobban. Ha megfelelően ismerjük gyerekünk személyiségét és tehetségi fokát, valamint, hogy milyen típusú művészeti ág iránt érdeklődik, egyszerű lesz a dolgunk.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatmenettel kezdtem keresni lányom számára olyan játékot, mely a kreativitását is fejleszti. Kreatív Játékokat ahogy én észrevettem javarészt lányoknak találták ki, de ez persze nem zárja azt ki, hogy fiúk is kedvet kapjanak egy karkötő elkészítéséhez.

Ezen a remek oldalon, amelyen könnyedén el lehet igazodni a különféle játékok között, könnyen rábukkantam a kreatív tematikájúakra. Ahol rögvest, megrendeltem  az általam kiválasztott tárgyakat, és rövid szállítási időn belül meg is érkezett, mindent a legnagyobb rendben találtam a csomagomban.

Mivel kislányom még az Iparművészeti Múzeumban látottak hatása alatt állt, ezért kiválasztottam neki egy szövőszéket, hogy önmaga tudjon egy pulóvert vagy egy kis táskát szőni.

Fontosnak tartottam és ez volt a fő gondolatmenetem, hogy egy régebbi típusú szerkezettel lepem meg, ezért nem esett a választásom egy varrógépre, melynek több funkciója is van.

Kreatív Játékok címszó alatt nálam csak hagyományos eljárással készíthető tárgyak állnak, ettől gondolom azt, hogy a gyermek kézügyessége és hagyományőrzésre való fogékonysága fejlődik.

Ez a szövőszék egy fa keretes szerkezet, melyet fel kell építeni, és függőlegesen fonalakat kell rögzíteni. Ebben még a szülők is a gyerekek segítségére lehetnek, megmutatva ezzel is, hogy mennyire jó a kézügyességük. Kreatív Játékok közül ezt találom a leghasznosabbnak, mivel a kézügyességet ez fejleszti a legjobban és az alkotási folyamat is rettentő látványos.

A függőlegesen futó fonalak közé vízszintesen kell bebújtatni a fonalakat. A gyermek maga válogathatja meg, hogy milyen vastagságú, színű formájú és szövésű fonalat használ. Választhatja a kedvenc színét, vagy éppen ajándékba készíthet használati tárgyakat a barátnőinek, ezzel meglepve őket.

A saját kézzel készített ajándékokat mindenki megbecsüli és jó szívvel fogadják. A gyereknek át kell gondolni, hogy milyen használati tárgyat is készít, ahhoz mekkora anyagra lesz szüksége, egy kis táskához kevesebb anyagot kell szőni, de egy pulóverhez igencsak sok kell. Ezek összeállítását is át kell gondolniuk.

Mivel kislányom, mint minden kislány az ékszerekért is odáig van, ezért beszereztem számára egy ékszer készítő szettet is. Remek kreatív játékok tárházából kiválasztottam egy nyaklánc készítőt.

Nagyon jópofa színezhető nyakláncformákat tartalmaz, melyhez mellékeltek 6 darab mini lemosható filctollat, és csillámragasztót és az összekapcsoló elemeket.

Először a nyakláncok készítésének állt neki kislányom, színezte a kedvenc színeivel, rózsaszín és kéket használva a színeket jól kombinálva, hamar készen is lett, az összeszerelésben segédkeztem neki.

Majd következett a szövőszék, a nyaklánchoz illő fonalat választott és rózsaszín fonallal kezdett el dolgozni. Kitűzte célul, hogy egy kis táskát fog készíteni, ami teljes mértékben passzolni fog a nyakláncához.
Mind a két tárgy nagyon jól sikerült és büszkén viseli, hordja magán, mindenkinek elmesélve, hogy ezeket ő saját kezűleg készítette.