Konyhakert tervezése a gazdabolt.hu segítségével

Új lakóparkban vásároltam lakást, aminek a környezetét a lakók alakíthatják ki. A házak közötti területen a többi lakóval közösen úgy döntöttünk kialakítunk egy designos konyhakertet. A sokféle zöld növény szebbé teszi a lakópark környezetét, és a konyhakerti növényeket pedig hasznosítani is tudjuk. Különféle vetőmagokat keresünk, mindenki más növényt fog ültetni. Nagyon szeretem a borsót, akár nyersen, akár főzeléknek, köretnek, levesnek, de zsengén szedve salátaként is. Magas C-vitamin tartalma van, ezért hasznos táplálék. A borsó szép növény, szépek a levelei, a virágai és szép a termése is, különösen, ha sok van belőle. A sok különböző konyhakerti növény is szép látványt fog nyújtani.

borsó vetőmag

Keresgélni kezdtem borsó vetőmag témában, és utána néztem, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie, ahhoz, hogy egészséges növény teremjen belőle.

Fontos információkat tudtam meg a vetőmagokról. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának Vetőmagfelügyeleti Főosztálya minősíti, és csak az általuk minősített és fémzárolt vetőmag kerülhet forgalomba. Azt is megtudtam, hogy akkor lesz optimális a vetőmag csírázóképessége, ha felhasználásig száraz, hűvös helyen tároljuk. A forgalomba kerülő vetőmagot egyfajta értékmérő alapján három minőségi osztályba sorolják, az I. kategóriába van sorolva az a vetőmag, amely a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik.

Az egyik ismerősöm ajánlotta, hogy nézzek szét a gazdabolt.hu internetes oldalon, ő ott szokott vásárolni, ő gyakorlott, már évek óta termeszt konyhakerti növényeket. Keresgéltem az oldalon és azt tapasztaltam, hogy nagyon sokféle vetőmagot árulnak és azok megfelelnek az általam olvasott kritériumoknak. Kapható itt fűszernövénymag, konyhakerti növény mag, fűmag, vegyes réti virág vetőmagok, különféle keverékek, de még stevia vetőmag is. A választék óriási, és az árak kedvezőek. Ezek alapján ajánlottam a lakótársaimnak is, hogy erről az internetes oldalról vásároljanak.

Miután én borsó vetőmag után keresgéltem, arra fókuszáltam és találtam is három félét.

A Borsó Béci nevet viselőó tasakban “Kelvedon csodája” fajtájú borsó vetőmag van, amely a legjobb ízű borsó, és többször is szedhető.

“Saláta borsó prémium” nevű tasakban apró szemű borsó fajta található, amely friss zöldborsó hajtás nevelésére alkalmas. Nem igényel szaktudást, ezért kezdő termesztőknek is sikerélményt nyújthat. Szabad földbe kora tavasztól késő őszig vethető, de akár cserépben, balkonládában egész évben is gyönyörködhetünk benne.

A “Borsócsalád futószalag” tasak többféle vetőmagot is tartalmaz, az összetétele fel van tüntetve a tasakon. Található benne Rajnai törpe, amely korán terem és 45-55 cm magasságra nő. Tartalmaz a tasak Kelvedon csodája fajtát, amely egy kicsit később terem, mint a Rajnai törpe fajta, de hasonló magasságra nő. Tartalmaz továbbá Trend fajtájú borsó vetőmagot, ami a két előző fajtához képest is később terem, és ez 70-80 cm magasságot is elérheti, és végül tartalmaz még Zsuzsi fajtájú vetőmagot, amely kifejezetten késői, és 50-60 cm magasságra képes megnőni. Nagyon jó válogatásnak tartom, mert ennek a megvásárlása esetén tulajdonképpen folyamatosan terem majd borsó, amikor az egyik leérik a másik kezd termést hozni.

A vetőmagok tasakja színes és több információ is szerepel rajta, így a vetőmag faja és annak fajtája, milyen hőfokon lehet szaporítani és a hatóság általi ellenőrzöttsége. Az „ST” jelzés a standard minőséget jelöli. A vetőmagok fémzáras csomagolásban vannak, szerepel rajtuk a csírázóképességi vizsgálat éve, és a vetőmag tömege és/vagy magok darabszáma. Ezek a kritériumok fontosak ahhoz, hogy jó minőségű vetőmagot tudjunk vásárolni.

Mindhárom felsorolt fajtából fogok vásárolni, mert így biztosan folyamatosan lesz zöld növény a lakóparkban és még termés is szinte egész évben szedhető lesz.