Egy légkondi is lehet dizájnos

Sokszor, amikor a dizájnra gondolunk, egyértelmű és kézenfekvő dolgok jutnak eszünkbe, például egy szép bútor, egy formatervezett autó, vagy akár grafikai dizájn elemek, mint egy logó egy ételes dobozon. De a dizájn nem csak ezeket a dolgokon bukkan fel, hanem mindent áthat. Valaki nem csak ezen tárgyak külsejét tervezte meg, hanem minden eszközét, amit használunk, például egy robotgépet is úgy alakítanak ki, hogy kellemes legyen a külseje, különben nem lenne eladható, senki nem akarná a konyhájában tudni.

Aki egy kicsit is igényes a környezetére, nem is rakja tele mindenféle rondasággal, figyel arra, hogy minek milyen a formája, és hogy az egyes tárgyak illjenek egymáshoz, harmonikus legyen az összhangjuk. Korábban írtam arról egy cikkben, hogy a napelem is lehet dizájnos.

De most egy másik dologgal akarok foglalkozni, ami a klíma. Régebben a klímák is nagy ronda dobozok voltak a lakásban, nem mutattak valami jól a falon. Azóta ezek kinézetére is jobban odafigyelnek a gyártók. Már nem ormótlanok, hanem kellemes formájuk van.

De persze ez még kevés, az is fontos a dizájnhoz, hogy valami funkcionális legyen, és a mai klímák már például fűtésre is alkalmasak. Emellett programozhatók, sok kényelmi funkciójuk van, mint a távvezérlés, akár a telefonról is tudjuk irányítani.

És ha valaki mégsem szereti, ha a klíma látható, el is lehet rejteni. Erre nagyon jók a kazettás mennyezeti klímák, mivel azt az álmennyezetbe be lehet süllyeszteni, és nem is látszik szinte. Az is az előnye, hogy minden irányba fújja a levegőt, így még hatékonyabb is, mint az oldalfali klímák. A kazettás klíma ár mindezeket figyelembe véve is elég kedvezőnek számít.

Fontos nekem a dizájn, de az esztétikai szempontokon túl számít az is, hogy valami praktikus legyen. Ezért is választottam klímát ettől a cégtől, mert úgy hallottam a beszerelést is profin megoldják, és jó minőségű termékei vannak. Így nem csak leválthatom a régi, túl sok energiát fogyasztó légkondit egy újra és modernre, hanem a lakásomat is megszépíthetem a cserével.