Design és napelemek?

Akik nem ismernek, sokan sekélyesnek gondolhatnak, mert nekem nagyon fontos az, hogy valami külsőleg is jól nézzen ki. Konkrétan itt arra gondolok, amikor a férjemmel elkezdtünk építkezni, de nem volt túl sok pénzünk, így jól meg kellett válogatni, mik azok a helyiségek, amiket felújítunk. Az egész család azt szajkózta nekünk, hogy válasszunk olcsóbb bútorokat és eszközöket, mert így minden helyiségre jut majd pénz, és fel tudjuk teljesen újítani a házat. Persze én teljesen más véleményen voltam, azt gondoltam, hogy inkább osszuk be szépen lassan ezeket a munkálatokat, de mindenképp vegyünk olyan bútorokat, amik minőségiek, így tovább tudnak minket kiszolgálni. Na meg persze az is szempont volt, hogy passzoljon minden a stílusomhoz!

Végül szerencsére sikerült a férjemet meggyőznöm, és ő is az én álláspontomat képviselte. Így szépen lassan haladtunk, de a végeredmény egy olyan dizájnos ház lett, ami megért minden várakozást. A férjem is beismerte, hogy jobban jártunk így, hogy rám hallgattunk, mintha vettünk volna egy csomó silány minőségű bútort, amiket előbb – utóbb úgyis le kellett volna cserélnünk. Nemrégiben felmerült bennünk a kérdés, hogy mi lenne, ha korszerűsítenénk a házunk energiaellátását napelem rendszerek felszerelésével. A férjem sem volt ellene, de leginkább én támogattam ezt a dolgot, hiszen amellett, hogy spórolni lehet vele egy csomó pénzt, környezetbarát is.

Amellett persze, hogy a villanyszámlák összegét jelentősen csökkentik, erősen meg kell fontolni, mielőtt az ember belevág egy ilyen beruházásba, ugyanis sajnos nem kevés pénzbe kerül. Két dologgal kapcsolatban voltak fenntartásaim, még pedig, hogy vajon hogy fog kinézni a sok napelem a tetőn, és hogy valóban hosszú életűek lesznek – e. Erre a választ megkaptam a sporoljnapelemmel.hu oldalon, ahol azt írták, hogy az élettartam miatt nem kell aggódni. Ugyanis ha jó minőséget választunk és megbízható vállalatot, akkor ezek igen hosszú ideig ki tudnak minket szolgálni. A weboldalon azt olvastam, hogy például az általuk forgalmazott napelemekre a Sharp Solar 25 év teljesítménygaranciát vállal. Ez nem sima termékgarancia, ugyanis azt vállalják, hogy 25 év múlva is a gyári teljesítményének 80 % – ával fog működni, ez pedig szerintem nem kis dolog!

Persze ők sem mindentudók, látatlanban nem tudják megmondani, hogy az egész pontosan mennyibe is fog kerülni. Az oldalon van árajánlat kérési lehetőség, de legalább egy telefonos beszélgetés és egy helyszíni felmérés kell ahhoz, hogy pontosan meg lehessen mondani, mennyi is lesz az annyi. Persze tudtuk, hogy ezt teljesen önerőből nem fogjuk tudni végigcsinálni, ezért kerestünk erre is megoldást, és szerencsére találtunk is.

Nagyon örültem a végeredménynek, ugyanis nagyon jól néztek ki a napelemek a tetőn amellett, hogy mennyire hasznosak is. Ha valaki gondolkozik azon, hogy belevágjon – e az egészbe, ajánlom, hogy bátran csinálják!