Az energetikai tanúsítvány készítéséről nem szabad megfeledkezni

Eladjuk a régi lakásunkat, és egy kicsit nagyobba költözünk, ami mindkettőnk munkahelyéhez közelebb van, és pöpec a közlekedés. Még minden folyamatban van, de persze Karesz és engem is leginkább az új lakásunk leendő dizájnja érdekel. Karesz egyik exe, aki 10 éve az első fiúja volt, dizájnerként dolgozik, így őt kértük meg, hogy segítsen a legtöbbet kihozni a felújítandó kégliből. Nyugodtan lehet bohém, de ne keverjük a szezon a fazonnal, de azért némi letisztultság is kéne bele…

A srác tervei annyira magukkal ragadtak mindkettőnket, hogy a kötelező papírokról, mint például az energetikai tanúsítvány készítése, majdnem megfeledkeztünk.

A dizárjnerünk azonban ajánlott egy jó céget, így a kelekótyaságunk nem járt semmilyen hátránnyal. Az energetikai tanúsítvány készítését a helyszíni felméréstől számítva 24 órán belül vállalják, az ország egész területén, gyorsasági felár nélkül! Messzi településen némi kiszállási díjat felszámolnak, de erről még a felmérés előtt tájékoztatják a tulajt. A tanúsítvány 10 évig érvényes átlagos esetben, tehát amikor nem történik olyan felújítás, ami nagyban befolyásolja az energetikai osztályát az adott ingatlannak. Ennek értelmében ők 10 évig elektronikus formában tárolják az iratot, ami piszok hasznos, ha valaki olyan szétszórt, mint mi ketten.

A holnap egyébként nagyon klasszul tájékoztatott mindenről: a tanúsítás menetéről, hogy először a helyi illetékes felveszi majd velünk a kapcsolatot, ezt követi a helyszíni felmérés, amelyre az építészeti dokumentumokat, tervrajzokat kérik előkészíteni, amennyiben lehetséges, és ezt követően már csak meg kell várnunk, hogy az általunk kiválasztott módon, elektronikusan, vagy papíralapon, eljusson hozzánk a hitelesített doksi.

A felmérésnél majd a nyílászárókat, a padlót, a fűtési rendszert és a melegvizest vizsgálják, illetve a lehűlő felületeket. Így kapnak konkrét képet az ingatlan helyzetéről.

És mindehhez csak annyi a dolgunk, hogy kitöltünk egy megrendelési űrlapot, név, elérhetőség, ingatlan címe, és utána ők felveszik velünk a kapcsolatot.

Úgy ment minden, mint a mesében, pár napon belül már a kezünkben volt a nyomtatvány.

A dizájner srácnak pedig úgy háláltuk meg a sok segítséget, hogy amikor elkészült a kégli, az ő tiszteletére rendeztük a gyönyörű, modern, stílusos lakásunkban az avatóbulit.