Az ablak dizájn igenis fontos

Van egy kialakult stílusom, amely szerint hordom a ruháimat és rendezem be a lakásomat. Nagyjából a modern és letisztult szavak tudják talán a legjobban leírni azt a stílust, ami engem jellemez. Számomra fontos, hogy ehhez mérten válogassam meg a mindennapi használati tárgyaim, mert egy stílusilag össze – vissza berendezett lakásban nem érezném magam komfortosan. Sokan sznobnak tartanak emiatt, de nem bánom, én így érzem jól magam, és a dicséret is több szokott lenni, mint a bírálat. Akiktől meg negatív kritika szokott jönni, azok meg általában nemes egyszerűen irigyek rám, és arra, hogy nekem van egy saját kiforrott stílusom, nem változatom a dolgaim annak megfelelően, hogy éppen mi az aktuális trend. Hiszen, ahogyan a mondás tartja: a divat változik, de a stílus örök.

Ez a hozzáállás érvényesült akkor is, amikor eldöntöttem, hogy kis lakásomban kicserélem a régi, nem jól szigetelő ablakaimat. Már nagyon rég meg kellett volna tennem, de valahogy mindig húztam – halasztottam a dolgot. Talán azért, mert tisztaságmániás vagyok és állandóan pakolok, és egy ilyen felújítás pedig általában kosszal jár. Hiába lesz jobb a végeredmény, mint a jelenlegi helyzet, nem tehettem róla, húzódoztam az egésztől. Az egyik hétvégén, mikor rápillantottam a fűtésszámlámra, eldöntöttem, hogy ideje belevágnom az egészbe, meglátva az összeget, amit be kellett fizetnem. Olyan magas volt, hogy majd’ kigúvadtak a szemeim. Mivel manapság mindent meg lehet találni az interneten, beírtam a keresőbe, hogy műanyag ablak beépítése youtube, azonban nem videót találtam, hanem egy nagyon hasznos weboldalt, ahol rengeteg jó tanácsot lehet olvasni.

műanyag ablak beépítése youtube

Azt olvastam, hogy egy modern háztartásban az egyik legjobb döntés, ha az ember lecseréli a régi ablakait újakra, amik amellett, hogy meg tudják óvni a fűtésszámla alacsonyságát, a hangokat is jól szigetelik. Ez nekem nagyon jól jött, ugyanis van néhány idős szomszédom, akik hobbiszinten űzik azt, hogy verik az ablakom, mert szerintük nagyon hangos a zene. Ez persze nincs így, igyekszem mindig halkan hallgatni zenét, de ha lenne egy hangszigetelő ablakom, az lehet, hogy sokat segítene ezen a helyzeten.

Azt olvastam, hogy alapvetően két lehetőség áll a rendelkezésünkre, ha az ablakokat szeretnénk kicserélni. Az első esetben kibontjuk az egészet tokkal – vonóval együtt, és egy teljesen újat építünk be a helyére. A másik esetben a régi keret megmarad, és ebbe építik bele a szakemberek az új tokot. Azonban ezt általában kevésbé szokták ajánlani, mert a folyamat során sok buktató merülhet fel.

Ezután az érdekelt, hogy ha megtörtént az új műanyag ablak beépítése, akkor hogyan lehet kijavítani a falat úgy, hogy ne lehessen észrevenni, hogy ott bontás történt? Azt olvastam, hogy a korábban a résekbe nyomott PUR habot körbe kell vágni. Következik a takarólécek felhelyezése, majd pedig a glettelés, hogy az utolsó nyomokat is eltüntessük. A weboldal készítői azt ajánlják, hogy szereljünk fel műanyag ablakpárkányokat az ablakon kívülre és szép könyöklőket belülre, amik nem csak dizájnosak, hanem védelmi funkciót is ellátnak. A falakat védik az esőtől és a lecsapódó párától.

Az olvasottak hatására véglegessé vált bennem a gondolat, hogy a régi ablakaimat le kell cserélnem. Szerencsére találtam is olyanokat, amik megfeleltek a ízlésemnek. Igazán mutatósa darabok voltak, így biztos voltam benne, hogy jól fognak kinézni a lakásomban, és passzolni fognak az uralkodó stílushoz.