Alkotói válság? Segít egy jó mozi ma!

Amióta kreatív területen dolgozom, rendszeresen probléma, hogy alkotói válságba kerülök. Persze, jó érzékem van a design-hoz és szeretek is ezen a területen dolgozni, de nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy ne ragaszkodjak a kényelmes megoldásokhoz, hanem minden alkalommal valamilyen kreatív dologgal álljak elő.

Az évek során meg kellett tanulnom nagyon kreatívnak lenni, vagyis akkor is kitalálni valamilyen szokatlan dolgot, amikor arra nincsen energiám vagy kedvem, amikor nem csak olyan magától, a “flow” érzés következtében jönnek az ötletek. Szerencsére erre vannak módszerek.

Gondolkodj a dobozon kívül!

Angolul ezt úgy mondják, hogy “think outside the box”! ez azt jelenti, hogy elhagyod a szokásos megoldásokat és valaki egészen egyedivel próbálkozol. Én úgy szoktam ezt használni, hogy amikor észreveszem, hogy az ötletem a dobozban van, akkor gyorsan próbálok csavarni rajta egyet. Pl. ha egy lakást szeretnék úgy feldobni, hogy ellentétes színeket és kontrasztokat használok, szándékosan kipróbálom, milyen, ha kettő helyett négy színnel dolgozom, vagy ha nem csak a színek, de az anyagok kontrasztjára is építek.

Inspirálódj!

Amikor van egy kis időm, inspirációs játékokat játszom. Például keresek egy képet egy tájról, városról, bármiről, aztán megpróbálok magam előtt úgy elrendezni egy teret, hogy minél jobban megjelenítsem a képet. Lehet, hogy a képen szereplő színeket használom, lehet, hogy csak a formákat, lehet, hogy a jelképrendszert… De nagyon jó ötleteim szoktak születni így.

Kösd meg a kezed!

Számomra a “bármi lehetséges!” és a “Mindenre van pénz és idő” a legrosszabb inspirálók. Sokszor van, hogy egy megrendelésnél nem annyira számítanak a költségek, így elég komolyan szabad kezet kapok. Ilyenkor viszont nagyon nehéz dolgozni. Tudom, hogy szinte bármit, tényleg bármit meg lehet valósítani, emiatt viszont nagyon nagy rajtam a nyomás. Mindent túlgondolok, túl tökéleteset szeretnék alkotni, ráadásul attól is félek, hogy nem találom el, milyen költségkeretet vágyik a tulajdonos, emiatt pedig végül túl drága lesz, amit kitalálok.

Ilyenkor mindig megkötöm a saját kezemet. Például azt mondom, nem találhatok ki olyasmit, amit nem lehet négy nap alatt megvalósítani, vagy nem mehetek bizonyos határ felé a költségekkel, vagy csak magyar erőforrásokkal dolgozom… Ezek az apró megszorítások mind hozzátesznek a dizájnhoz a végén és segítenek elindulni és a megfelelő irányban gondolkozni.

Olvass!

A kultúrafogyasztás számomra az információszerzés egyik legfontosabb forrása. Nekem főleg az olvasás segít sokat Olyan helyekre repít el, ahol másképpen az ember nem járhatna. Olyan élményekkel lehetek gazdagabb általa, amelyek teljesen átírják és megváltoztatják a gondolkodásomat. A könyvek és a történetek segítenek pihenni és teljesen kikapcsolnak a mindennapokból.

Nekem az olvasás az elsődleges, de nem ez az egyetlen kreatív forrásom. Szeretek elmenni különböző kiállításmegnyitókra is, de a koncerteket sem vetem meg. Havonta egyszer igyekszem kimozdulni a komfortzónámból és olyan programot is keresni, amelyikre másképpen nem mennék el. Ilyen lehet mondjuk egy komolyzenei fesztivál, egy lakásszínházi darab bemutatója, egy olyan étterem, amit nem jutna eszembe csak úgy felkeresni. Ezek a programok nagyon sokat segítenek nekem, amikor arról van szó, hogy új dolgokat kell kitalálnom. Sokszor az itteni, friss élmények inspirálnak egy-egy munka során.

Titkos fegyver: az online filmek

Persze néha annyira szorít az idő, hogy nincs idő heteket, hónapokat készülni egy-egy alkotás elkészítésére. Ilyenkor az embernek muszáj rábíznia magát a technikára és jógázás, meditáció, olvasgatás és töprengés helyett a dolgok közepébe vágni.

mozi.ma
Csak nekem jut a filmről a tekercs az eszembe még mindig?

Csakhogy egy alkotói folyamat ennyire sosem lesz egyszerű. Úgyhogy nekem erre is van egy kis trükköm. Ez pedig az online filmnézés. Amikor az ember online meg tudja nézni a kiválasztott mozit, akkor szinte teljesen mindegy, hogy az irodában van-e egy-két szabad órája, út közben, mondjuk a buszon tud nekikezdeni, az ágyban, takaró alatt, vagy a nyaralásán… Csak előveszi a telefont, laptopot, tabletet és már neki is lehet vágni a dolognak.

Korábban viszonylag kevés lehetőségem volt a filmnézésre, mert a technika még nagyon gyerekcipőben járt. Vagy előfizettem néhány külföldi online adóra, ahol viszont sosem találtam magyar nyelvű szinkront a filmekhez, vagy az illegális letöltésben reménykedhettem, ezt viszont utálom. A filmeknek és a készítőiknek is kijár a tisztelet, tehát jobb hivatalos forrásból beszerezni a filmeket.

Szerencsére most már találtam egy jó magyar oldalt. Mozi.ma a neve. Nagyon sokszínű filmkínálattal dolgozik, ráadásul mindegyik film magyarul van fent, ami azért jó, mert munka közben gyakran csak fél szemmel, füllel tudok jelen lenni a mozi élményben.

Ezzel az oldallal bárhol, bármikor tudok filmet nézni, ha van egy kis szabad időm. H a vonaton ülök, csak bedugom a fülesemet a telefonba és már láthatom is, mi folyik a vásznon. Otthon kényelmesen, a laptop képernyőjén mozizok, a munkahelyemen le szoktuk foglalni a tárgyalót a csapattal és oda kuporodunk be egy kis filmezésre. Ezeknek az alkalmaknak is megvan a maga sajátos hangulata.

Az online filmnézés segít abban, hogy követni tudjam a popkultúrális trendeket, megismerjem az “alapműveket”, az új stílusokat. Mivel nem lenne időm mindig moziba menni, ezért nagyon sok mindenről egyszerűen lemaradnék. Pedig ahhoz, hogy a munkáim frissek és érdekesek maradjanak, érdemes foglalkozni a trendekkel. Ehhez elengedhetetlen tudni, hogy miről beszélnek mások.

Amióta rátaláltam erre az oldalra, nagyjából be tudom hozni magam a kedvenc sorozataimmal és azokkal a filmekkel is, amik érdekelnek ugyan, de annyira azért nem, hogy még a mozijegyért is hajlandó legyek fizetni. Itt viszont minden ingyen van, úgyhogy rengeteget tudok megspórolni így.

Ha már az “ingyen”-nél tartunk… Mióta regisztráltam az oldalra, lemondtam a tévé előfizetésemet. Egyszerűen nincsen rá szükségem, minden, amit nagyon nézni szeretnék, az elérhető online – így viccesen azt is mondanám, szinte fizetnek nekem a filmnézésért. Emellett szórakozásra, mozijegyre sem költök, legfeljebb azokat a filmeket nézem meg később a nagyvetítőtermeben, amelyeknél nagyon számít a látvány, vagy amik esetében a moziba járás egy esemény tud lenni és külön érdekességet ad az élményhez.

Az én titkos kreativitási módszereimhez tehát egyértelműen hozzátartozik, hogy online nézzek filmeket. Ezen kívül viszont elengedhetetlen a tudatosság, a kifejezetten kreatív irányba gondolkodás, az elme tudatos fejlesztése. Mindezzel csak az szerettem volna mondani, hogy néha nem árt hétköznapi mankókat keresni, és esetleg olyan tevékenységekben is gondolkozni, amit másképpen az ember nem próbálna ki, vagy amiről nem is sejtené, hogy hozzátehet egy kicsit a kreativitásához.