A napelem a dizájn része

Már vagy 10 éve dolgozom lakberendező- és dizájnerként, több száz ember álmai otthonát terveztem meg és rendeztem be. Új építésű házak a külvárosban vagy az agglomerációban, apró garzonok a körútón, garázsból lakást, unalmas panellakás a lakótelepen – szinte nincs olyan típusú lakás, amivel még nem volt dolgom, de rengeteg külföldi tapasztalatot is szereztem. Naprakész vagyok az aktuális trendekből, de mostanra sikerült kialakítanom a saját stílusomat, így garantáltan egyedi dizájnt kap a megrendelő.

Mint említettem, több száz lakás van mögöttem, de a saját otthonomat még nem volt alkalmam berendezni. A párommal eddig az ő albérletében laktunk, és azt nem én rendeztem be, sőt, inkább berendezésnek se nevezném azt a pár bútort, ami ott van. Szóval eddig ott éltünk, de most nagy elhatározásra jutottunk. Mivel lassan ideje lesz családot alapítanunk, ezért annak is eljött az ideje, hogy saját házba költözzünk. Saját tervezésű és építésű ingatlant szerettünk volna, kész ház vásárlása fel sem merült köztünk.

Szakmai ártalom nálam ugye a stílus szeretete és igénylése, így a ház tervezési folyamataiban is aktívan részt vettem, pedig nem vagyok építész. A berendezése meg egyértelműen az én feladatom volt, nem is bíznám másra. A párom szerencsére szabad kezet adott, mivel hasonló az ízlésünk, bízik bennem, hogy tökéletes otthont csinálok ebből a házból magunknak.

De még mielőtt be lehetett volna rendezni, a küllemét kellett megtervezni a háznak. Gyönyörű elefántcsont színt választottunk a festéknek és mély bordó színű lett a cserép, a kerítés fekete kovácsoltvas. Álomszép.

Azonban a mesés bordó cserép egy részét napelem fedi. Ebben volt egy kisebb nézeteltérésünk a kedvesemmel, mert nem volt kérdés, hogy lesz napelemünk, hiszen mindketten eléggé környezettudatosak vagyunk, csak Dani félt, hogy esetleg ront az összképen a napelem. Végül olyan megoldást találtunk, hogy a napelem a dizájn része lett. Istenien néz ki.

De bővebben egy kicsit a napelem rendszerekről: ez egy elképesztően környezetbarát megoldás az áramellátásra, ráadásul a pénztárcát is kíméli, ugyanis a rezsi költségeit jelentősen csökkenti.

Ezek olyan rendszerek, amik a fényenergiát alakítják egyenárammá. Azonban az elektromos berendezések, mint például a porszívó vagy kávéfőző váltóárammal működnek, így egy napelemes inverter nevű szerkezet kell ahhoz, hogy az egyenáramot váltóárammá konvertálja.

Ráadásul a napelem nem csak a nap fényét tudja hasznosítani, hanem a mesterséges fényt és a szórt fényt is, így biztos, hogy nem veszteséges a beruházás. Az, hogy kinek mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer, az az egyéni paraméterektől függ.

Az oldalon, ahol ezt a sok információt találtam (és ennél még sokkal-sokkal több van) egyből árajánlatot is lehet kérni a Pentele Solar Kft. nevű cégtől. Mi így is tettünk, és nagyon meg vagyunk elégedve a munkájukkal.

Remélem ezzel a bejegyzéssel sikerül meggyőznöm pár Olvasót, hogy nyugodtan vágjon bele  a napelem rendszer telepíttetésébe, mert egy nagyon jó dologról van szó, ami még stílusosan is beépíthető a ház küllemébe.

napelem rendszerek